Maisto toksinės infekcijos

J. Ūsaitis

Infekcinių ligų vadovas

Maisto toksinėmis infekcijomis vadinama įvairios etiologijos žarnyno infekcijų grupė, kuriai būdingas užsikrėtimas bakterijomis bei jų toksinais per maistą, ūminis gastroenteritas, karščiavimas ir intoksikacija. Ši ligų grupė pasižymi trumpu (dažniausiai keleto valandų) inkubacijos periodu, neretai grupiniais atvejais. Kadangi jie ne visada išaiškinami, o sporadiniais atvejais šios diagnozės paprastai vengiama, maisto toksinių infekcijų statistika nėra tiksli. Ją atspindi kitos žarnyno infekcijų etiologinės grupės.Dėl galimų grupinių susirgimų maisto toksinės infekcijos kelia pavojų ypač visuomeninio maitinimo įstaigoms, organizuotiems kolektyvams, o sunkiais ligos atvejais – ir paciento gyvybei.

Pagal etiologiją maisto toksinės infekcijos skirstomos į: salmoneliozes, sąlygiškai patogeniškų žarnyno bakterijų sukeltas, stafilokokines toksikoinfekcijas ir intoksikacijas, botulizmą.